„A veszteség tudatosíthatja saját létezésünket.” Irvin David Yalom

Gyászolás, gyászfeldolgozás

Előzetes gyász

A veszteség, a gyász megélésében a legelső és legkínzóbb érzés a bűntudat. Súlyos betegség, lassú haldoklás esetén megjelenik a szerető hozzátartozóban az előzetes gyász érzése, ami egyrészről segíti a hozzátartozót az elengedés folyamatában, másrészről a benne fellépő bűntudatot is képes növelni. Hogy sirathatom, amikor még él? Miért nem figyeltem oda jobban az állapotára? Hogyan kellett volna másképp viselkednem? Hogy gondolhatok arra, hogy bárcsak inkább meghalna a szenvedés helyett? Folytathatnánk a végtelenségig a sort. Azonban ez az a helyzet, ami viszont mégiscsak lehetőséget ad arra, hogy rendezzük a beteggel a kapcsolatunkat, megbocsássunk és elengedjük egymást.

Váratlan veszteségek

A hirtelen halál viszont, amire mostanában a legtöbb ember vágyik, sokkal nehezebben elfogadható helyzetet teremt a család és környezete számára, hiszen az elhunyt elvarratlan szálakat hagy maga után. A hétköznapi helyzetekben kimondott szavak és gesztusok, amelyeket a váratlan halál befejezetlenül és látszólag megmásíthatatlanul hagy, a kezeletlen gyászfolyamatban évtizedekre beleéghetnek az ittmaradottakba. Az eltávozott keltette hiány már erre a bűntudatra épül rá és teheti hétköznapjainkat szinte elviselhetetlenül fájdalmassá.

Az átélt érzések másfajta gyászfolyamatokban is hasonlóak lehetnek, legyen szó magzatvesztésről vagy koraszülésről, tartós károsodást okozó balesetről, párkapcsolat vagy barátság hirtelen megszakadásáról, munkahely elvesztéséről stb. Amennyiben úgy érzi, segítségre szorul vesztesége feldolgozásában, keressen meg az alábbi elérhetőségeimen.

 

Amiben támogatást tudok nyújtani

– mentális és lelki támogatás
– érzelmi kísérés, meghallgatás

Várom üzenetét, kérdéseit

Adatkezelési hozzájárulás:*

Telefonszámom: +36704553949

E-mail címem: kapcsolat@bekeeva.hu

A munkámmal kapcsolatos általános tudnivalók

A konzultáció díja:
60 perc: 10.000 Ft
90 perc: 15.000 Ft

A segítő beszélgetéseket általában a kliens otthonában végzem Budapesten, Fejér és Pest megye bizonyos településein, előzetes egyeztetés után. Az utazás költségét és idejét nem számítom fel.  Online kapcsolódás, illetve más helyszínen történő személyes találkozás is lehetséges. A konzultáció díjának 20%-át az Ars Moriendi kezdeményezésnek ajánlom fel https://www.arsmoriendi.hu/

A mentálhigiéné nem állít fel diagnózist és nem gyógyít. Tevékenységem nem helyettesíti a pszichológus és/vagy pszichiáter által végzett terápiát, de hatékonyan kiegészítheti, illetve megelőzheti azokat.

Facebook oldalam

Copyright © Beke Éva
2021-

Figyelem! Ha böngészőjében engedélyezte, akkor oldalaim sütiket használnak a felhasználói élmény növelésére és személyi azonosítás nélküli látogatottsági statisztika készítésére.