„A halál pillanatában mindannyian egyedül maradunk, és mégis, talán mégsem.” Feldmár András

Halálfélelem, haldoklás

Haldoklás idején

Munkám során megtapasztaltam, mennyire kiszolgáltatottá válnak a családok és a betegek az életvég közeledtével, milyen nagy szükségük van egy-egy együttérző szóra vagy csak jelenlétre. Ráébredtem a halál életünkre gyakorolt hatásának mélységeire, hogy mennyire befolyásolja a halálfélelem a haldoklás fizikai fájdalomszintjét, illetve a családtagok hozzáállását. Gyakran tapasztalom, hogy a halál pillanatától való rettegés hogyan fordítja el az amúgy szerető családot a beteg ápolásától, hogyan fokozza a beteg szenvedéseit szinte az elviselhetetlenségig.

Szembesültem vele, hogy a haldoklás idején történő életút feldolgozás milyen fájdalmassá válhat, ha korábban az illető nem dolgozta át érzelmi megrázkódtatásait, veszteségeit, tetteinek következményeit. Kerültem olyan helyzetbe, amikor világossá vált, ha korábban találkozom a beteggel és hamarabb kezdünk beszélgetni, az életvég is későbbi időpontra halasztódott volna a lelki megbékélés felszabadító és valóban gyógyító hatásai miatt. Volt olyan áldásos helyzet, amikor ezt meg is tapasztalhattam. 

Halálfélelem oldása

Az én feladatom, hogy segítsek abban, hogy a hozzám fordulóban megérlelődjenek a saját megoldásai, amelyek nemcsak az aktuális helyzetre lehetnek megfelelőek, de amennyiben erre lehetőség van még, akkor hosszútávon is kialakíthatnak egy kevésbé sérülékeny, rugalmasabb életfelfogást és életvezetést. Ez pedig hosszabb, egészségesebb és kiegyensúlyozottabb életet és azt a békés, fájdalommentes elszenderülést eredményezheti az élet végén, amit mindenki szeretne.

„.. Nem azt akarom mondani, hogy szeretni kell a halált; az életet kell olyan egyértelműen, számítások és válogatás nélkül szeretni, hogy ez a szeretet természetesen, az élet részeként foglalja magába a halál szeretetét is, a halálét, mely az élet másik oldala.” /Rilke

Amiben támogatást tudok nyújtani

– mentális és lelki támogatás
– érzelmi kísérés, meghallgatás
Az Ars Moriendi kezdeményezés segítségével:
– ápolási technikák bemutatása
– gyógyászati segédeszközök használata
https://www.arsmoriendi.hu/workshop/

Várom üzenetét, kérdéseit

Adatkezelési hozzájárulás:*

Telefonszámom: +36704553949

E-mail címem: kapcsolat@bekeeva.hu

A munkámmal kapcsolatos általános tudnivalók

A konzultáció díja:
60 perc: 10.000 Ft
90 perc: 15.000 Ft

A segítő beszélgetéseket általában a kliens otthonában végzem Budapesten, Fejér és Pest megye bizonyos településein, előzetes egyeztetés után. Az utazás költségét és idejét nem számítom fel.  Online kapcsolódás, illetve más helyszínen történő személyes találkozás is lehetséges. A konzultáció díjának 20%-át az Ars Moriendi kezdeményezésnek ajánlom fel https://www.arsmoriendi.hu/

A mentálhigiéné nem állít fel diagnózist és nem gyógyít. Tevékenységem nem helyettesíti a pszichológus és/vagy pszichiáter által végzett terápiát, de hatékonyan kiegészítheti, illetve megelőzheti azokat.

Facebook oldalam

Copyright © Beke Éva
2021-

Figyelem! Ha böngészőjében engedélyezte, akkor oldalaim sütiket használnak a felhasználói élmény növelésére és személyi azonosítás nélküli látogatottsági statisztika készítésére.